ШТО ПРЕТСТАВУВААТ „КОЛАЧИЊАТА“ (COOKIES)?

„Колачињата“ („cookies“) се исклучително мали текстуални датотеки, кои по пристапување на интернет страница која ги содржи тие се сместуваат во уредот на корисникот. Овие текстуални датотеки откако ќе се сместат во уредот на корисникот може да бидат прочитани од страна на веб-страницата која ги предала на уредот. Тие може да помогнат во идентификација на корисникот (врз чија основа не може да се открие идентитетот на корисникот) кога повторно ќе ја отвори веб-страницата.

„Колачињата“ („cookies“) можат да бидат „постојани“ или „привремени“.

 • Постојаните остануваат на компјутерот на корисникот и кога ќе го исклучи пребарувачот (ќе премине во офлајн состојба).
 • Привремените се бришат со самото затворање на интернет пребарувачот.

Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример помнење на активности и преференции на корисникот (број и време на вклучувања, посетени сегменти од веб-страницата, поставки, како број на прикажани производи на страница). Сите овие цели се наменети за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата, да се прикаже навигациската историја и да се креира аналитика со која ќе може да се обезбеди подобра понуда за корисниците.

 

ЗОШТО КОРИСТИМЕ „КОЛАЧИЊАТА“ (COOKIES)?

На оваа веб страница користиме „колачиња“ („cookies“) од следните причини:

 • Со цел подобрување на техничкото работење на веб страницата;
 • Со цел собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
 • Со цел помнење на преференците на корисниците (преференции за параметрите на екранот);
 • Со цел да се има увид дали претходно сте се согласиле со политиката за користење „колачиња“ („cookies“);

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да бидат прибрани следните податоци од Вашето пребарување:

 • Вашата IP адреса;
 • Кој сегменти од веб-страницата сте ги посетиле;
 • Кога сте ја посетиле веб-страницата;
 • Дали сте пристапиле директно или сте биле пренасочени од друга веб-страница.

Корисниците се информираат дека нашата веб-страница користи услуга од трети страни и тоа:

 • Google Analytics (со цел да бидат прибрани стандардни, анонимни информации за пристапот на корисникот кон веб-страницата, како и детали за однесувањето на посетителите. Анонимно значи на начин на кој никој не може да биде идентификуван, ниту од страна на контролорот, ниту пак од страна на Google.)

 

КАКОВ ВИД НА „КОЛАЧИЊАТА“ (COOKIES) КОРИСТИМЕ?

Користиме постојани „колачиња“ („cookies“), кои го памтат пребарувањето и откако корисникот ќе го исклучи пребарувачот. Овие колачиња се користат со цел задржување на поставките на корисникот.

 

ДАЛИ МОЖЕ „КОЛАЧИЊАТА“ (COOKIES) ДА БИДАТ ИЗБРИШАНИ И/ИЛИ КОНТРОЛИРАНИ?

Колачињата може да бидат избришани преку поставките на пребарувачот кој го користите. Во однос на блокирањето на колачињата постојат веб-пребарувачи кои тоа го прават за вас, а постојат и поебни „додатоци“ (plugins) кои може да ги користите, секако постои и можност да не ги прифатите колачињата кои се доделуваат.

Но, пред да пристапите кон бришење и/или блокирање на овие датотеки, имајте предвид дека:

 • Информациите поврзани со „колачињата“ (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате, можете да ги избришете или блокирате овие датотеки, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалности.